Lahden Radioharrastajat
LSK Electrics


ajankohtaista
BLOGI


Kokouksia jälleen Mastolassa Radiomäellä kuukauden viimeisenä lauantaina klo 13.
Seuraavat tapaamiset 29.8. 26.9. 24.10.
Seuratkaa tiedotuksia kotisivuiltamme ja teksti-tv:n sivulta 591.Kuukauden kuva Kuukauden kuva: Muumi Lahden Radioharrastajien raporttilomakkeisiin.


DX-kuuntelijoiden paikalliskerhona Lahden radioharrastajat on yksi Suomen aktiivisimmista. Jäsenistöömme kuuluu 10-20 aktiivista kuuntelijaa. Keskuudessamme on kovanahkaisia harvinaisten keskiaaltoasemien metsästäjiä, innokkaita urheilun ja uutistapahtumien ohjelmakuuntelijoita, sääsatelliittien ja FAX-lähetysten säännöllisiä seuraajia, Euroopan ULA- ja TV-asemien tarkkailijoita, ja lyhytaaltoasemien puoliammattimaisia monitoroijia, ja vieläpä tekniikan harrastajia. 

Harrastajat koolla

Radiohistoriaa
Suomen radiohistoriassa Lahti on näytellyt tärkeää osaa. Suomen tärkein radioasema, legendaarinen Lahden pitkäaaltoasema, toimi vuosina 1928-1993. Hyppyrimäkien ohella Lahden radiomastot ovat kaupungin tunnettu maamerkki. Lahden Radioharrastajat ry. (1924-1933) omisti vuosina 1925-1927 Lahden ensimmäisen radioaseman joka toimi Rautatienkadun ja Vuorikadun kulmassa sijainneen talon tornissa. Tähän pioneeriyhdistykseen kuului parhaimpana aikana 781 jäsentä. Oman toiminnan loputtua Lahden radio ryhtyi välittämään Yleisradion ohjelmia. Lahden radioharrastajat ry:n Lahden radio toimi keskiaalloilla 200 watin teholla. 1997 seuraajayhdistyksemme muisti edeltäjäänsä messinkisellä muistolaatalla, joka on nähtävissä entisen radioaseman paikalla Vuorikadulla. Pioneeriaseman veteraanit Jouko ja Ensio Inkinen ovat yhdistyksemme kunniajäseniä. Miltä näytti radiolupa vuonna 1924? Millainen oli Lahden Radioharrastajien omistaman Lahden Radion lähetin? Entä millaisia olivat ensimmäisen Lahden Radion ohjelmat? Vastaukset näihin kysymyksiin löytyvät tältä sivulta, jolla muistellaan Lahden ensimmäistä radioasemaa. Samalla voit kuunnella Tiltun ja Jahvetin välistä sodanaikaista yhteenottoa radiorintamalla, sekä myös legendaarisen Markus Raution juontaman radiomainoksen! Kyllä, Yleisradio mainosti jo 1936... 

Lahden radiomastot 1938

Kerhon toimintaa
Lahden Radioharrastajat kokoustavat Lahden Radiomäellä kerran kuussa. Kokouspäivä on lauantai, ja kokoukset alkavat kello 13.00. Kokouspaikkana on Radiomuseon auditorio. 
Yleisen jutustelun ja kuulumisten (kirjaimellisesti) vaihdon lisäksi kokouksissa ihastellaan viimeisimpiä nauhoituksia harvinaisten radioasemien kuuluvuudesta Päijät-Hämeessä, äimistellään maailman radioasemien lähettämiä vastauksia kuunteluraportteihin, ja pohditaan radiokelien suuntaa, ja suunnitellaan tulevia projekteja. Lahden radioharrastajat on tuottanut vuodesta 1997 alkaen DX-aiheisia radio-ohjelmia, joita on kuultu Radio Maston ja Radio Hamin kautta. Täältä voit lukea valmiiden ohjelmien luettelon. 
Radio- ja TV-museon tapahtumapäiville toukokuussa 1998 Lahden Radioharrastajien jäsenet ottivat osaa valmistamalla Suomen ensimmäisen DX-multimedian, joka hämmästytti, kummastutti näyttely-yleisöä. 
Virallista toimintaa edustaa 23.2.2002 pidetyn kerhomme vuosikokouksen pöytäkirja

Myös Philco-vastaanottimen asteikolta löytyy Lahti VINTAGE RECEPTION REPORTS TO LAHTI SW STATION

Kuunteluretket
Häiriöttömät, antoisat kuunteluolosuhteet ja pitkät antennit ovat tarjolla Lahden Radioharrastajien jäsenille Maakesken DX-peditioneilla. Padasjoella, noin 50 km Lahdesta sijaitsevassa kuuntelupisteessä on kuultu kesäkuusta 1997 lähtien lukuisia harvinaisuuksia; kaksi keskiaaltoperulaista, lukuisia papualaisia lyhyillä aalloilla, ja lähes sata keskiaaltojenkkiä. Tutustu MAA-peditioneiden historiaan. Olemme tehneet myös kuunteluretkiä muualle Suomeen, kuten Pohjanmaalle, Jalasjärvelle, OLE-peditioneiden merkeissä. OLE1 OLE2

KYOI superrock

Kuuntele radioa
Jos ulkomaisten radioasemien kuuntelu kiinnostaa, kannattaa tutustua Simo S. Soinisen artikkeliin Lyhyiden aaltojen ihmeellinen maailma. Tällä sivulla voit myös kuulla välähdyksen eräästä maailman ensimmäisistä radiolähetyksistä; KDKA:n presidentinvaaliohjelmasta vuonna 1920! 
Pentti Lintujärvi on koonnut luettelon yleisimmistä Suomessa kuuluvista keskiaaltoasemaista. IBB:n uusin lähetysaikataulu sisältää VOA:n, RFE:n ja RL:n lähetysajat ja -taajuudet. Jari Lehtinen on koonnut luettelon Suomen ilmailumajakoista ja Japanin radioasemista Internetissä
Kun radiovastaanottimeen yhdistetään tietokone ja käytetään sopivaa ohjelmistoa, voi esimerkiksi vastaanottaa Meteofax - sääkarttoja Hampurista radioteitse
Tuoreimpia kuunteluvihjeitä sisältää Matti Kumpulaisen kokoama Radiomaailma-lehden uusin vihjepalsta, joka sisältää vinkkejä asemista ja taajuuksista, joita voi kuulla helposti. Tämä palsta päivitetään noin kerran kuussa. 

Radiomiehen joulunviettoa 1924

DX-kesäkokouksia
Suomen DX-Liiton paikallisosastona Lahden Radioharrastajat vierailevat myös SDXL:n vuotuisessa tapaamisessa, Kesäkokouksessa. SDXL:n Kesäkokous järjestettiin Lahdessa 23.-25.7.1999

Kerhomme järjestää säännöllisesti vierailuja radioharrastuksen kannalta kiinnostaviin kohteisiin. 
Kuvia vierailusta Kouvolan putkiradiomuseossa 24.3.2001 
Kuvia vierailusta Riihimäen Viestimuseossa 27.4.2002 


Kesäkokousvieraat Radiomuseossa

DX-vierailut
DX-tekniikkaa
Tee-se-itse: Antenninjakaja usealle vastaanottimelle 
Tee-se-itse: Ferrite loop antenna

Radioasemien kuuntelun lisäksi DX-kuunteluun sisältyy televisioasemien katselu. Luonnollisesti tämä tapahtuu ilman satelliittien tai kaapeliverkon apua suoraan ilmateitse. Ihmettele TV-DX-kuvagalleriaa. 

Jugoslavian Televisio, Zagreb

Sekalaista
Wuosien 1954-1957 tuoreita kuunteluvihjeitä
Rytmiradio muistoissamme 7.12.1987-29.5.1999
LUXOR AMBASSADÖR 5512W, legendaarinen kotiradio.
Formaattiradio on roskaa.
DX-filateliaa

Suomen DX-Liitto
Suomen DX-Liitto ry. 
Hard-Core-DX
Hard-Core-DX (Risto Kotalampi) 
Dxing.info
Dxing.info (Mika Mäkeläinen) 
FM DX Media Plaza
FM DX Media Plaza (Bo-Kristian Lindqvist) 
DX Links
1000 Lakes DX Page / DX links (Pentti Lintujärvi)